Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sorular Parlamaları önlemek için doğru baskı hız ayarlarını nasıl yapabilirim? (Esun)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan desdinaa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
🔹 Yazıcı Marka Model
Bambu Lab A1 Combo
🔹 Kullanılan Filament
Esun PLA
🔹 Nozul
  1. 0.4 mm
🔹 Dilimleme Programı
Bambu Studio

desdinaa

Onaylı Hesap
Onaylı Hesap
Kayıtlı Kullanıcı
Konular
7
Esun PLA filament kullanıyorum. Yazıcımın yanında 5 kutu kadar farklı renklerini satın almıştım.
Şu ana kadar siyah ve beyaz renkleri kullandım ancak bir türlü çözemediğim bir sorunum var:

Aldığım baskılarda yüzeyin bazı bölgeleri parlak, bazı bölgeleri ise mat oluyor. Bu durumu bir türlü düzeltemedim. Bugün izlediğim birkaç videoda, bu sorunun genellikle akış hızından (flow rate) kaynaklandığı, bazı bölgelerin daha yavaş basıldığında daha fazla ısındığı ve bu yüzden parladığı belirtilmişti. Ayrıca sabit bir hız belirlenmesi gerektiğinden bahsediliyordu.

Bu durumda doğru değerleri nasıl bulabilirim? Hangi ayarlara müdahale etmem gerekiyor ve bu değerleri yazıcının ya da dilimleyici yazılımın (örneğin Bambu Studio) hangi bölümünden değiştirmeliyim?

evet akış ve baskı hızı diyelim biz buna. Genel olarak bazı filamentlerde bu sorun yaşanır bazılarından yaşanmaz biraz kalite farkı diyelim. Bugüne kadar benim yaşadığım bir problem değil. 1 tane konu vardı aynı bununla ilgili bulursam eğer hemen atacağım sana, seninle aynı problem ve çözümü vardı

Konuya buradan devam edelim.

Bana Baskı ayarlarının "KALİTE - HIZ" kısımlarının ekran görüntüsünü atar mısın? başka filament denediğin zaman aynı problem var mı? + Baskı esnasında odanın camı açık mı?

Son olarak aşağıdaki görselde görüldüğü gibi filament profil ayarlarından Soğutma kısmınında ekran görüntüsünü paylaşır mısın?

1754590415566.webp

Tabi ayarlarım görseldeki gibi stok ayarları kullanıyorum. Başka marka bir flament kullanmadım şuana kadar, yarın beyaz Microzey filament siparişim gelecek onunla deneyeceğim o filament'de de yaşanıyor mu diye. Odamın camı kapalı

Ekli dosyalar

• resim_2025-08-07_223656790.webp
    resim_2025-08-07_223656790.webp
    37.2 KB · Görüntüleme: 2
  • resim_2025-08-07_223727665.webp
    resim_2025-08-07_223727665.webp
    34 KB · Görüntüleme: 2
  • resim_2025-08-07_223802433.webp
    resim_2025-08-07_223802433.webp
    46.7 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
Bana dış duvar hız ayarlarınıda eklersin, şimdi sana kendi kullandığımz eSun PLA+ profil ayarlarımı ekliyorum karşılaştır gerekli yerleri düzelt.

1754598559636.webp

1754598567811.webp

bu 2 kısma göre ayarla kendine göre. Dış duvar hızın eğer yüksek ise düşür onu ve test al bakalım

Tamamdır aynı ayarları yapayım birde öyle deneyelim bu attığımda hız ayarlarım

Ekli dosyalar

• 1754599397317.webp
    1754599397317.webp
    35.2 KB · Görüntüleme: 2
Tamamdır aynı ayarları yapayım birde öyle deneyelim bu attığımda hız ayarlarım

tamamdır bu hızlarda problem sadece Seyhat Hız ayarını 500 mm/s düşürebilirsin. diğerleri kabul edilebilir. Burada dış duvar hızı önemli baktın şey oluyor dış duvar hızını 200 mm/s yerine 150 yapabilirsin.

Yine aynı şekilde oldu, o ayarları yapsam da aslında sorun objenin ana gövdesinde yaşanmıyor gibi. Sorun daha çok kenarlardaki çıkıntılı alanlarda yaşanıyor. Mesela bu obje dümdüz bir obje — hatta 3MF dosyasını da yükleyeyim, gayet normal bir model — ama gidip kenarlarını böyle yapıyor. Acaba köşe kısımlarını farklı bir çizgi çekerek yaptığı için mi oluyor diye düşünüyorum. Yüklediğim dilimleme görselindeki gibi önce çerçeve şeklinde yapıp, sonrasında farklı bir açıyla içini dolduruyor ya… Belki de bu alanlarda çok fazla gidip geldiği için nozzle orayı istemeden fazla ısıtıyor olabilir mi acaba?

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2025-08-08 saat 00.52.48_5dab487c.webp
    WhatsApp Görsel 2025-08-08 saat 00.52.48_5dab487c.webp
    44.9 KB · Görüntüleme: 4
  • resim_2025-08-08_005635343.webp
    resim_2025-08-08_005635343.webp
    107.1 KB · Görüntüleme: 4
Çünkü özellikle dikkatimi çekiyor tüm objelerimde kenarlar ve çıkıntılı kısımlar böyle oluyor misal objenin üzerine bir kare koyuyorum o karenin çevresi böyle parlak oluyor

.STL dosyasını buraya yükler misin, küçük bir parça sanırım bir test alayım bende.

Bilerek bayağı bir küçülttüm denemeler için kullanayım sorunu çözene kadar diye 3 lü olarak basmıştım istersen teke düşürüm de atabilirim

Ekli dosyalar

Bu mesela dikdörtgen çok basit küçük bir obje bundan bayağı bir bastım bu flament Porima Silk PLA, silk olduğundan muhtemelen bunda parlama tarzı birşey göze çarpmasada bununda kenar kısımları nokta nokta tırtık tırtık görünüyor hatta dokununca hissediliyor tırnak ile yazıcıyla birşeyler üretip ileride mağaza açmayı düşünüyordum internetten son 1 aydır şu sorun beni o kadar soğuttu ki her şeyden şunu çözsek muhtemelen birkaç yıl dua ederim size :D

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2025-08-08 saat 01.14.16_1200dd35.webp
    WhatsApp Görsel 2025-08-08 saat 01.14.16_1200dd35.webp
    53.3 KB · Görüntüleme: 2
Bir de aynı filamentle bastığım şu objenin güzelliğine bak. Katman izi denilen şey bile yok; üst üste gelen katmanlar gerçekten muazzam görünüyor. Herhangi bir üst yüzey veya çıkıntı olmadığı için muhtemelen bu kadar pürüzsüz çıktı.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2025-08-07 saat 22.14.29_db5bca5d.webp
    WhatsApp Görsel 2025-08-07 saat 22.14.29_db5bca5d.webp
    78.7 KB · Görüntüleme: 2
Bu mesela dikdörtgen çok basit küçük bir obje bundan bayağı bir bastım bu flament Porima Silk PLA, silk olduğundan muhtemelen bunda parlama tarzı birşey göze çarpmasada bununda kenar kısımları nokta nokta tırtık tırtık görünüyor hatta dokununca hissediliyor tırnak ile yazıcıyla birşeyler üretip ileride mağaza açmayı düşünüyordum internetten son 1 aydır şu sorun beni o kadar soğuttu ki her şeyden şunu çözsek muhtemelen birkaç yıl dua ederim size :D

Bu gayet normal. Eklemeli bir üretim daha doğrusu baskı alıyoruz. Üst yüzeylerde filament izlerinin belli olması ele gelmesi olması gereken bir durum. FDM yazıcılarda kusursuz baskı yoktur.

Bir de aynı filamentle bastığım şu objenin güzelliğine bak. Katman izi denilen şey bile yok; üst üste gelen katmanlar gerçekten muazzam görünüyor. Herhangi bir üst yüzey veya çıkıntı olmadığı için muhtemelen bu kadar pürüzsüz çıktı.

Bu tarz modele göre baskılar değişir. Genelde dış duvar izleri filament kalitesine göre ya az belli olur yada hiç belli olmaz. Lakin aynı durum üst katman için bunu söyleyemeyiz.

Şimdi bende A1 ile baskıyı aldım, normalde bir problem yok. Görünen parlaklık aslında ışıktan kaynaklanan bir durum. Şimdi bazı baskılarda evet ekstra olmaması gereken durumlarda gerekli ayarlar yapılıyor. Ama bu tarz baskı ve detaylarda bunlar normal. Bunun nedeni filamentin içerisinde kullanılan renk vermesi gereken katkı malzemelerin kalitesi ile alakalı.

Şimdi bu resimde baktığın açı ile parlaklık var gibi görünüyor, ama farklı bir açı ile baktığında görünmüyor. Bunlar FDM yazıcılar için normal. Kusursuz bir baskı beklememek gerekir. İşte bu noktada micron seviyelerde işleme yapan SLA yazıcılar devreye giriyor.

1754608583045.webp

Akış kalibrasyonu yaptım biraz düzeldi gibi. Ancak kenardaki tırtıkların boyutu biraz büyüdü ele geliyor elimi oradan geçirirken bunları biraz düzelmenin bir yolu var mı?

tırtık izi katman izi bu üst bölge için gitmez. Sadece katman kalınlığını ve genişliğinji 0,2mm düşürürsen daha az görünür ama yine görünür. Bu sefer baskı süren gereksiz uzar

Geri