Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Modelin basılırken derecesinin bozulması

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Nengor
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Açmış olduğunuz konu içeriği çözülmüş ise lütfen bunu işaretleyin
🔹 Yazıcı Marka Model
Anycubic Kobra 2 Max
🔹 Kullanılan Filament
Polymaker PolyTerra Pla
🔹 Nozul
  1. 0.2 mm
🔹 Dilimleme Programı
AnycubicSlicerNext (Orcaslicer)

Nengor

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı Kullanıcı
Konular
2
Herkese selamlar,

Elimde 0.08 katman yüksekliğinde ayrı ayrı basılmış oldukça detaylı 2 adet model var. Her ikisinin de 90 derece dik olarak yükselmesi gerekirken bir tanesi yamularak yükseliyor yani 90 derecelik doğruluğunu koruyamamış durumda.
0.08 katman yüksekliğinde basarken baskı oldukça uzun sürdüğü için tekrar denemeden önce sorunu çözüp baskıyı öyle başlatmak istiyorum.
Bunun sebebi ne olabilir?
IMG_1881.webpIMG_1882.webpIMG_1883.webpIMG_1884.webp

Ekli dosyalar

• IMG_1884.webp
    IMG_1884.webp
    51.7 KB · Görüntüleme: 2
  • IMG_1881.webp
    IMG_1881.webp
    181.5 KB · Görüntüleme: 2
  • IMG_1881.webp
    IMG_1881.webp
    181.5 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:

Çözüldü Modelin basılırken derecesinin bozulması

yazıcınıza en son ne zaman bakım yaptınız ? Bu yaşadığınız sorun kayışlardan kaynaklı veya z milden kaynaklı olabilir. özellikle z milden şüpheleniyorum. Mekanik parçalar zamanla titreşimden dolayı gevşer ve vida gibi gevşemesi ihtimal parçaların tekrar sıkılması gerekir. Tabi kayışta eğer gevşek ise veya yeterince eski ise ona da ayar çekmek lazım. Yağlamayı da eksik etmemek lazım.

Kullandığınız filament gayet kaliteli en iyilerinden diyebileceğimiz türden ve sıcaklıklar parametreleriniz de gayet ideal. Sorun filamentten kaynaklı olmamalı ama emin olmak için 20mm kalibrasyon küpü yazdırmak faydalı olacaktır. Küpü bastıktan sonra kumpasla ölçüp teyit etmeniz gerekir. Ölçülerde sorun varsa sorun yazıcıdadır.

Slicer'da...
Baskınız çekme yapmış hassas duvar ve hassas z yüksekliği gibi özellikler kullanıla bilir "orca için söylüyorum". Malzeme nedir bilmiyorum ama daha yavaş basılması gerekir diye düşünüyorum ve malzemeye göre de fan ayarı çok fazla sonuca etki eder. Plaka sıcaklığı ve ilk katman yapışması da sonucu değiştirir. 0.8 çok ince bir ölçü tutunmaya negatif etkisi olacaktır.

İlk katman 0.2 diğer katmanlar 0.08 (ilk mesajda 0.8 yazmışım o hatalı olmuş) ve ilk bastığım sorunsuz 90 derece yükselirken 2. bastığım parçada sanki her taraftan sola doğru bir eğim olmuş gibi.
Ayrıca dış duvar hızım 50 yani oldukça yavaş sayılır. Hassas duvar ve hassas z aktif halde.

Aklınıza gelen başka bir şey var mı?

Bastığınız filament nedir? Paylaştınızmı baktım göremedim. Sıcaklık fazla olabilir yada soğutma fazla olabilir. Filamente göre konuşmak daha doğru olur.

Polymaker PolyTerra Pla filament kullandım bu modelde. Başlangıç katmanı sıcaklıkları 210/65, diğer katmanlar 205/60 şeklinde.

yazıcınıza en son ne zaman bakım yaptınız ? Bu yaşadığınız sorun kayışlardan kaynaklı veya z milden kaynaklı olabilir. özellikle z milden şüpheleniyorum. Mekanik parçalar zamanla titreşimden dolayı gevşer ve vida gibi gevşemesi ihtimal parçaların tekrar sıkılması gerekir. Tabi kayışta eğer gevşek ise veya yeterince eski ise ona da ayar çekmek lazım. Yağlamayı da eksik etmemek lazım.

Kullandığınız filament gayet kaliteli en iyilerinden diyebileceğimiz türden ve sıcaklıklar parametreleriniz de gayet ideal. Sorun filamentten kaynaklı olmamalı ama emin olmak için 20mm kalibrasyon küpü yazdırmak faydalı olacaktır. Küpü bastıktan sonra kumpasla ölçüp teyit etmeniz gerekir. Ölçülerde sorun varsa sorun yazıcıdadır.

Slicer'da yapabilecekleriniz: (sizin söylediğiniz hassas z, hassas duvar ve düşük dış duvar hızından hariç) soğutmanız yeterli değil ise fan hızını artırın, kabuk sayısını daha doğrusu iç duvar sayısını artırmak yapısal bütünlüğü artırarak eğilme ihtimalini azaltır.

Dış etkiler olarak eğer yazıcınız rüzgar alan bir odada çalışıyorsa yani baskı üzerine doğrudan hava çarpıyorsa bu da baskılarınızda eğilmeye yol açar. Sadece abs için değil pla için de geçerli bu, fan hızından bağımsız dışarıdan gelen hava buna yol açar.

Tavsiyem sırasıyla şunları denemek: Dış etki varsa kontrol altına almanız, ardından slicer'dan fan hızını artırmanız ve dış duvar döngüsünü +1 artırmanız. Sonrasında kalibrasyon küpü basıp kumpasla teyit etmeniz.
Yazıcı bakımı da önemli.

Son düzenleme:
Çözüm
Yazıcım pencerenin hemen yanında. Yaz ayları olduğu için de cam sürekli açık durumda. Dediğiniz gibi rüzgar etkili olmuş olabilir. Yazıcının bakımlarını da yakın bir zamanda yapmıştım ancak onları da gözden geçireceğim.

Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

Yazıcım pencerenin hemen yanında. Yaz ayları olduğu için de cam sürekli açık durumda. Dediğiniz gibi rüzgar etkili olmuş olabilir. Yazıcının bakımlarını da yakın bir zamanda yapmıştım ancak onları da gözden geçireceğim.

Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

Problemi çözdün mü @Nengor büyük ihtimal çözmüşündür ama tam olarak ne yaptın. Genel bu sorunu yaşayan başka kullanıcılarda var, yardımcı olursan çok iyi olur

Geri