Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sorular Bambu Lab A1 İlk Katman Yırtılma/Yapışmama Sorunu

🔹 Yazıcı Marka Model
Bambu Lab A1
🔹 Kullanılan Filament
Elas PETG Porima PLA
🔹 Nozul
  1. 0.4 mm
🔹 Dilimleme Programı
Bambu Stüdyo

frknyild

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı Kullanıcı
Konular
1
Merhaba Bambu lab A1 Combo yazıcımla PETG baskısı alırken aşağıdaki iki resimlerde gözüken sorun oluştu.

WhatsApp Image 2025-08-23 at 11.41.50 (3).webpWhatsApp Image 2025-08-23 at 11.41.50 (2).webp

Yaptığım araştırmalarla tablaya yapışma sorunu olduğunu düşündüm. Deterjanla foşur foşur yıkadım sonrasında saf ipa ile sildim. Sorunum malesef devam etti. Bambu lab A1 yazıcılarda nozzle arkasındaki vidalarda gevşeme olunca oluyormuş, onu açıp sıktım ama zaten gevşememişti. Bed leveling kalibrasyonunu yaptım nozzle sıcaklığı yatak sıcaklığı fan ayarları hepsini denedim. Z offset ayarıyla ilgili olabileceği zöylendi onda ayarlamalar yaptım. Son duruma geldiğimizde 250 derece nozzle sıcaklığı fan ilk katman kapalı 85 derece yatak sıcaklığı ile baskı denedim sonuç aşağıda:
WhatsApp Image 2025-08-23 at 11.41.49.webp
Başlangıçta kağıt gibi basarken sonradan bozulma oluyor. Sorun filamentte mi acaba dedim Porima PLA'sı ile bu forumda bulduğum profil ayarları ile baskı aldım üstteki görselle aynı sonuç başta pürüzsüz sonra yapışmama başlıyor.
Bonus olarak yerde bu küçük parçayı buldum galiba nozzle arkasında bu parçadan iki tane varmış ve birisi kopmuş bununla ilgili olabilir mi?
WhatsApp Image 2025-08-23 at 11.41.50 (1).webpWhatsApp Image 2025-08-23 at 11.41.50.webp
Lütfen yardımcı olun iki gündür denemediğim yol kalmadı ama çözemiyorum.

Dostum merhaba. İlk katman hızını ve genel hızları yarı yarıya düşürüp diğer hızlarıda aynı şekilde dener misin. Birde malzme profillerinde generik petg seçmeni tavsiye edicem. Son olarakta akış ve zemin kalibrasyonları açık olmasına dikkat et modeki gönder dediğin ekranda.

Kalibrasyonlar açık da önceden hız düşürmeme gerek olmuyordu düşürünce düzelirse hep düşük de mi basmam gerekecek? Generic PETG de kullanıyorum zaten

Kalibrasyonlar açık da önceden hız düşürmeme gerek olmuyordu düşürünce düzelirse hep düşük de mi basmam gerekecek? Generic PETG de kullanıyorum zaten
Hayır modelin geniş bir alan kaplıyor petg pla gibi yüksek hızları sevmez. Modelden modele göre senaryo çok değişken olur genelde. Burada kaybedeceğin zaman 30-40 dk olur en fazla ama temiz bir model alırsın. Bence denemeye değer ama karar senin tabikide. Hep düşük hızlarda basman gerekmiyor sonra aynı hızlara geri dönmende bir engel yok.

Tablayı foşur foşur yıkaman yeterli, bunun dışında başka bir kimyasal tablaya sürmene gerek yok bilgin olsun.

Şimdi yırtılmaların sebebi tablaya yapılma problemi değil bilgin olsun, bu sıcaklık ayarlarından, akış ayarlarından veya filament kaynaklı olabilir.

Bir diğer konu ise; tablaya yapışmama sorununu şöyle anlarsın. First Layer dediğimiz ilk katman testi yaparsın senin yaptığın gibi. Test bittiğinde katmanı yani baskıyı elinde aldığında kağıt gibi bütün olması gerekir. Eğer bütün değil aralarda katmanların yapışmadığını görürsen burada filamentin tablaya yapışmadığını görürsün. Bunun 2 çözümü var.

1- ilk katman genişliğin düşük ise 0,5mm kadar çıkartabilirsin.
2- foşur foşur yıkamak, bunu yapmışın ama sonrasında alkol sürmüşsün, bunu yapma tekrar yıka foşur foşur yıka :) tablaya dokunma.

Siyah parçayı anlamadım. Geçen A1 söktüm bende bir olaydan dolayı doğrusu hiç hatırlamıyorum böyle bir parça.

Geri