Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Yapıştırıcım leke bırakıyor

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan faith
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Açmış olduğunuz konu içeriği çözülmüş ise lütfen bunu işaretleyin
🔹 Yazıcı Marka Model
a1 combo
🔹 Kullanılan Filament
valment & porima
🔹 Nozul
  1. 0.4 mm
🔹 Dilimleme Programı
bambu lab

faith

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı Kullanıcı
Konular
22
Pattex japon yapıştırıcı kullanıyorum, modellerimi yapıştırdıktan sonra beyaz beyaz lekeler bırakıyor yakın çevresinde. Hem leke bırakmayan hemde güçlü bi yapıştırıcı önerebilecek varsa çok sevinirim

Çözüldü Yapıştırıcım leke bırakıyor

Galiba yanlış ifade etmişim kendimi, baskıları birbirine yapıştırırken sorun yaşıyorum

@faith kusura bakma yok doğru ifade etmişin ben yanlış anlamışım, bir yandan instagram ordan filan cevap verirken bilgiler karıştı.

Yapıştırıcı sonrası hızlı kuruması için sprey kullanıyor musun ? bende sadece sprey kullanırsam eğer beyaz leke oluyordu. Sprey varsa sprey kullanma.

Bunun dışında genelde ben yapıştırıcı yerine doğrudan siyah plastik macun kullanıyorum. Etkili yapıştırması var normalde dolgu için kullanılıyor macun ama ben yapıştırıcı için kullanıyorum. Tek problemi ağır kokusu var.

1757405936758.webp
Önerdiğim ve tavsiye ettiğim bir yöntem değil (baskılarda yapıştırıcı kullanmak) gerçekten ilkel ve kötü yöntem

Özellikle Bambu kullanıyorsanız eğer gerek yok. Bunun için tablanın iyi yapılmasını istiyorsanız yapmanız gerekenler şu şekilde;

1- Tablayı sıcak suyla durula daha sonra sünger yardımıyla deterjan ile köpürt tekrar sıcak suyla durula ve hiç bir şekilde tablaya çıplak elle temas etme. Bunu yaptığın sürece sıfır sorun yaşarsın. Sık baskı alıyorsan 10-15 günde bir yapsan bile yeter.
2- Yıkama dışında endişelerin varsa ek olarak baskının dışına etek ekleyerek yine bu sorunu çözebilirsin, yapıştırıcı sürmene gerek yok.
3- Yine ben yapıştırıcı kullanmak istiyorum diyorsan eğer, herhangi bir marketten en ucuzu saç spreyi satın alarak, yapıştırıcı olarak saç spreyi kullanabilirsin. Uzak mesafeden (yarım metre) 1 kere sıkman yeterli.

Önerdiğim ve tavsiye ettiğim bir yöntem değil (baskılarda yapıştırıcı kullanmak) gerçekten ilkel ve kötü yöntem

Özellikle Bambu kullanıyorsanız eğer gerek yok. Bunun için tablanın iyi yapılmasını istiyorsanız yapmanız gerekenler şu şekilde;

1- Tablayı sıcak suyla durula daha sonra sünger yardımıyla deterjan ile köpürt tekrar sıcak suyla durula ve hiç bir şekilde tablaya çıplak elle temas etme. Bunu yaptığın sürece sıfır sorun yaşarsın. Sık baskı alıyorsan 10-15 günde bir yapsan bile yeter.
2- Yıkama dışında endişelerin varsa ek olarak baskının dışına etek ekleyerek yine bu sorunu çözebilirsin, yapıştırıcı sürmene gerek yok.
3- Yine ben yapıştırıcı kullanmak istiyorum diyorsan eğer, herhangi bir marketten en ucuzu saç spreyi satın alarak, yapıştırıcı olarak saç spreyi kullanabilirsin. Uzak mesafeden (yarım metre) 1 kere sıkman yeterli.
Galiba yanlış ifade etmişim kendimi, baskıları birbirine yapıştırırken sorun yaşıyorum

Mesela modelde vidamsı bir şey oluyor onu modelin ana gövdesine yapıştırırken çevresinde beyazlıklar oluşuyor

eğer japon yapıştırıcısından memnunsan, kullanırken daha hassas uygulama yapmak için şişe ucuna iğne ucu takmayı dene.

eğer japon yapıştırıcısından memnunsan, kullanırken daha hassas uygulama yapmak için şişe ucuna iğne ucu takmayı dene.
Kürdan yardımıyla yapıyorum ancak yapıştıracağım yerler çok küçük olduğu için ister istemez çevresine temas etmese bile buharıyla mı artık bilmiyorum illa beyazlıyor

@faith kusura bakma yok doğru ifade etmişin ben yanlış anlamışım, bir yandan instagram ordan filan cevap verirken bilgiler karıştı.

Yapıştırıcı sonrası hızlı kuruması için sprey kullanıyor musun ? bende sadece sprey kullanırsam eğer beyaz leke oluyordu. Sprey varsa sprey kullanma.

Bunun dışında genelde ben yapıştırıcı yerine doğrudan siyah plastik macun kullanıyorum. Etkili yapıştırması var normalde dolgu için kullanılıyor macun ama ben yapıştırıcı için kullanıyorum. Tek problemi ağır kokusu var.

1757405936758.webp

Çözüm
Kürdan yardımıyla yapıyorum ancak yapıştıracağım yerler çok küçük olduğu için ister istemez çevresine temas etmese bile buharıyla mı artık bilmiyorum illa beyazlıyor
japon yapıştırıcısı, plastik yüzeyleri kimyasal olar çözer ve de aynı zamanda çabuk buharlaştığı için de yüzeyde beyaz leke oluşturur. dikkatli kullanmak lazım.

Ekli dosyayı görüntüle 873
Yok kullanmıyorum, kokudan yana bi sıkıntı yok balkonda işlemleri yapıyorum cihazım garantiden dönsün deneyeceğim sipariş verip çok teşekkür ederim

üste boya astar gibi şeyler yapıyorsan ve modelin büyükse :
1-lehim mantığı ile oraya flament eritebilirsin
2-3d print kalem ile doldurabilirsin
3-iran yapıştırıcısı var (tpu flament kullanıyorsan yumuşak olan diğerleri için sert) kullanabilirsin
eğer direkt olarak yüzeyde kalacaksa:
1-ağaç tutkalı beyaz olan kesinlikle kalitesiz alma ucuz zaten
2- soğutması yanında olan hızlı yapıştırıcı hassas yüzey vb yazar üstünde(sprey kullanma kesinlikle köpüklenme yapar)

üste boya astar gibi şeyler yapıyorsan ve modelin büyükse :
1-lehim mantığı ile oraya flament eritebilirsin
2-3d print kalem ile doldurabilirsin
3-iran yapıştırıcısı var (tpu flament kullanıyorsan yumuşak olan diğerleri için sert) kullanabilirsin
eğer direkt olarak yüzeyde kalacaksa:
1-ağaç tutkalı beyaz olan kesinlikle kalitesiz alma ucuz zaten
2- soğutması yanında olan hızlı yapıştırıcı hassas yüzey vb yazar üstünde(sprey kullanma kesinlikle köpüklenme yapar)
Hazır bir model kullanıyorum ve vida mantığı yapmışlar mecburen yapıştırmak lazım yani alternatif bi yol yok maalesef, sprey kullanmama rağmen yapıyor teşekkür ederim önerileriniz için

Herkese merhaba,

Ben de kullandığım yapıştırıcıya alternatif yapıştırıcı aramak için geldim ama sanırım en iyisi yine benim kullandığım gibi görünüyor. Japon, UHU, hızlı yapıştırıcı gibi ürünlerin hepsini denedim fakat yukarıda denildiği gibi ya taşma oldu ya da leke bıraktı sürekli. Hele ki spreyli kullanıyorsanız ve de ürün kaliteli değilse yapışma yüzeyi hemen sapsarı hale geliyor. Ben şu an en iyi sonucu modelcilerin kullandıkları yapıştırıcılarla alıyorum. Detayları aşağıda paylaşıyorum;

Tamiya markasının kendinden fırçalı yapıştırıcısı var. Aşağıya görselini ekliyorum. Bunların farklı çeşitleri mevcut. Büyük ve kaba yüzeyleri yapıştırmak için kalın fırçalı (ucuz) olan kullanılabilir. Daha ince yüzeyler için çok ince fırçalı (görece pahalı) olan modelini kullanabilirsiniz.

Ekran görüntüsü 2025-10-01 005626.webp

Ben şu an Revell markasının iğne uçlu olan yapıştırıcısını kullanıyorum. Bazen modellerde ince ve ulaşılması zor noktalar olabiliyor. Bu noktada aşağıda görselini eklediğim iğne uçlu yapıştırıcı çok işlevsel hale geliyor. Ya da modelleri kesip bağlayıcı ekliyoruz ve bu bağlayıcıların karşılığı olan oturma deliklerinin içini doldurmak çok rahat oluyor. Ben uzun süredir aşağıdaki modeli kullanıyorum ve çok memnunum. Herhangi bir lekelenme vs. olmuyor. Hatta elime, oradan da modele bulaştığı zamanlar oluyor. Temiz parmağımla silerek temizliyorum ve hiç iz bırakmıyor. Tabii elime de yapışmıyor.

Ekran görüntüsü 2025-10-01 010847.webp

Araştırdığım kadarıyla bu yapıştırıcıların genel özelliği plastiği kimyasal reaksiyona sokması. Yüzeyi eriterek birbirine tutunmasını sağlıyor. Bir nevi kaynak yapıyor de diyebiliriz. Tutunduğu zaman kolay kolay bırakmıyor. Tek olumsuz özelliği hızlı yapışmıyor. Bunun sebebi de muhtemelen kimyasal reaksiyonun başlamasının biraz geç olması. Yani yapıştırdığınız zaman 1 dakikaya yakın sabit tutmanız gerekebiliyor. Tabi bu yapıştırıcının oranına ve yüzeyin büyüklüğüne bağlı olarak artabilir. Çok akışkan bir malzeme ve yüzeye iyi dağılıyor. Çok ince bir tabaka sürülmesi yeterli oluyor. Genel itibariyle ben son derece memnunum, denemenizi tavsiye ederim.

Bir de kloroform ile yapıştıranlar var ama ben denemedim. Denersem sonuçları buraya yazarım.

Son düzenleme:
Ben de aynısını pastör pipet ile denedim ama çok da verim alamadım. Çok hızlı kurudukları için çabucak pipetin ağzını tıkadılar. Linkini attığınız ürün pastör pipetten daha ince duruyor. Bu noktada da biraz beklediğinde kuruyup tıkanma olasılığı daha yüksek. Ama çoklu alıp kullan at şeklinde her 1 ya da 2 yapıştırmaya 1 pipet olarak kullanabilirsiniz tabii. Bu sefer de yapıştırıcı zaiyatı olacaktır. Deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyoruz. İnşallah olumlu sonuç alırsınız.

Kolaylıklar...

Ben de aynısını pastör pipet ile denedim ama çok da verim alamadım. Çok hızlı kurudukları için çabucak pipetin ağzını tıkadılar. Linkini attığınız ürün pastör pipetten daha ince duruyor. Bu noktada da biraz beklediğinde kuruyup tıkanma olasılığı daha yüksek. Ama çoklu alıp kullan at şeklinde her 1 ya da 2 yapıştırmaya 1 pipet olarak kullanabilirsiniz tabii. Bu sefer de yapıştırıcı zaiyatı olacaktır. Deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyoruz. İnşallah olumlu sonuç alırsınız.

Kolaylıklar...
Az önce bi yeri yapıştırmak için denedim sonra köşeye koydum bi süre sonra kontrol ettiğimde aldığım tüpün içinde herhangi bi yapışkan kalıntısı kalmamıştı 1-2 kullanımlık değilde biraz daha uzun ömürlü büyük ihtimal bi süre daha deneyip iyice emin olduktan sonra tekrardan son durumu güncellerim

Ucu aşırı ince ve çok beğendim dediğiniz problem olmazsa cidden çok kullanışlı olur

Az önce bi yeri yapıştırmak için denedim sonra köşeye koydum bi süre sonra kontrol ettiğimde aldığım tüpün içinde herhangi bi yapışkan kalıntısı kalmamıştı 1-2 kullanımlık değilde biraz daha uzun ömürlü büyük ihtimal bi süre daha deneyip iyice emin olduktan sonra tekrardan son durumu güncellerim
Malzemesi bu japonların uçlarında kullanılan plastiğin aynısı bu yüzden dik olacak şekilde yapıştırıcı koyunca kolay bir şekilde aşağı süzülüyor bu yüzden tıkanma problemi sürekli değilde arada bi olabilir

dik olacak şekilde koyunca yapıştırıcı kolay bir şekilde aşağı süzülüyor* ( düzenleme yok galiba önceki yazıları)

Geri