Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü PLA baskıda PETG destek kullanmak

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Rimuru
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Açmış olduğunuz konu içeriği çözülmüş ise lütfen bunu işaretleyin
🔹 Yazıcı Marka Model
Bambu Lab X1C
🔹 Kullanılan Filament
Porima PLA, Porima PETG
🔹 Nozul
  1. 0.4 mm
🔹 Dilimleme Programı
Orca Slicer

Rimuru

Onaylı Hesap
Kayıtlı Kullanıcı
İzlediğim birkaç videoda çok basitmiş gibi gösterildiydi ve birbirlerine yapışmamasından dolayı destek ayırma kolaylığı ve destek izlerinin pürüzsüzlüğü çok hoşuma gitmişti internette bulabildiğim tüm ayarları denememe rağmen her defasında nozzleım tıkandı tıkanmayı çözdüm ancak bu sefer eğimli bir baskı almaya çalıştığımda PLA desteğin üzerine gelen PETG destek katmanı, PETG destek katmanının üzerine PLA baskı yapıldığında kayıyor ve her defasında baskıyı başarılı şekilde alamıyorum, ve tıkanma sorununu çözdüm derkende yine tıkanıyor bunu Orca slicer ile yapıyorum Bambu slicer ile hiç denemedim bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz

Çözüldü PLA baskıda PETG destek kullanmak

geçiyor yani, petgnin basıldığı bölümde petg profiline göre basıyor sorun olan şey planın profilini geçtiğinde nozzle yıkama işlemini petgnin erime derecesinin altında yıkama yapmaya çalışmasından dolayı oluşuyor tıkanma, tıkanmayı bir şekilde halletsek kıvrımlı yüzeyde petg destek katmanı pla yazdırırken kayıyor önümde 2 tane sorun var 1 ini çözsem diğeri fırlıyor 😅
Dediğiniz çok doğru, aynı sorunu bende yaşadım, beni petg'den soğutmuştu hatta, petg ile bastıktan sonra yazıcı filamenti kesiyor ve ams filamenti geri çıkartıyor extruder'dan, buraya kadar sorun yok ama ardından pla gönderdikten sonra nozzle'daki kalan petg'yi akıtamıyordu. extruder tık tık tık itmeye çalışıyor garibim ama ilerlemiyor. mecbur nozzle'ı çıkartıp elle...
Öncelikle ilk problemin PLA üstüne PETG geldiğinde kayma olayın. Burada destek ayarlarından Üst Z mesafesini 0 mm çekmen gerekir. Yani alt PLA ile üstüne gelecek PETG filament arasında boşluk olmaması gerekir. Bu ayar ile büyük ihtimal bu sorun ortadan kalkmış olacak. Bunu denemek için basit bir küçük model ile test etmen daha doğru olur.

1751372639665.webp

Tıkanma olayı için; büyük ihtimal PETG filament ayarların doğru değil gibi. Destek bölgesinde özel PETG filament profilini seçiyor musun ? yani iki baskıyı PLA filament profil ayarı basmıyorsun değil mi?

Normalde şöyle olması lazım.

1751372741342.webp

Önce Filament bölümünde 2 tane filamentin yer alması gerek. Ana baskıyı PLA profil ile ayarladıktan sonra, destek için destek ayarlarından PETG seçmen lazım. Buraya kadar tamamsa problem senin PETG profil ayarında. Önce sadece PETG ile ilgili ufak bir baskı alıp doğru sıcaklık ayarını bulman gerek. Bu problemi hallettikten sonra destek kısmını PETG seçmen doğru olacak.

Dilersen PETG için benim profil ayarlarımı deneyebilirsin.

İzlediğim birkaç videoda çok basitmiş gibi gösterildiydi ve birbirlerine yapışmamasından dolayı destek ayırma kolaylığı ve destek izlerinin pürüzsüzlüğü çok hoşuma gitmişti internette bulabildiğim tüm ayarları denememe rağmen her defasında nozzleım tıkandı tıkanmayı çözdüm ancak bu sefer eğimli bir baskı almaya çalıştığımda PLA desteğin üzerine gelen PETG destek katmanı, PETG destek katmanının üzerine PLA baskı yapıldığında kayıyor ve her defasında baskıyı başarılı şekilde alamıyorum, ve tıkanma sorununu çözdüm derkende yine tıkanıyor bunu Orca slicer ile yapıyorum Bambu slicer ile hiç denemedim bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz
petg yi basması kolay lanse ediliyor ama, petg nazlı bir filament. yavaş basılması gerekiyor. uzmanlaşması da zor.
destek arayüzü olarak kullanırken de destek atılan yüzeyin pürüzsüz çıkması için @HakaN hocamın dediği gibi üst Z mesafesinin sıfır olması gerekiyor ve de top interface space'in de 0 mm olması gerekiyor.
Destek atılacak olan yüzey düz ise yatay eksende, pürüzsüz çıkıyor.
Bende bir heves petg arayüz denedim ama eğimli yüzeylerde petg arayüzü çok efektif bulmadım. Düz yüzeylerde kullanıyorum sadece.
Ben kendi optimum destek ayarımı eğer 0.08mm katman yüksekliğinde basıyorsam ki genelde öyle basıyorum 0.24mm üst z mesafesi bırakıyorum. kozmetik olarak berbat değil. çıkarması da kolay ayrıca.

Öncelikle ilk problemin PLA üstüne PETG geldiğinde kayma olayın. Burada destek ayarlarından Üst Z mesafesini 0 mm çekmen gerekir. Yani alt PLA ile üstüne gelecek PETG filament arasında boşluk olmaması gerekir. Bu ayar ile büyük ihtimal bu sorun ortadan kalkmış olacak. Bunu denemek için basit bir küçük model ile test etmen daha doğru olur.

Ekli dosyayı görüntüle 382

Tıkanma olayı için; büyük ihtimal PETG filament ayarların doğru değil gibi. Destek bölgesinde özel PETG filament profilini seçiyor musun ? yani iki baskıyı PLA filament profil ayarı basmıyorsun değil mi?

Normalde şöyle olması lazım.

Ekli dosyayı görüntüle 383

Önce Filament bölümünde 2 tane filamentin yer alması gerek. Ana baskıyı PLA profil ile ayarladıktan sonra, destek için destek ayarlarından PETG seçmen lazım. Buraya kadar tamamsa problem senin PETG profil ayarında. Önce sadece PETG ile ilgili ufak bir baskı alıp doğru sıcaklık ayarını bulman gerek. Bu problemi hallettikten sonra destek kısmını PETG seçmen doğru olacak.

Dilersen PETG için benim profil ayarlarımı deneyebilirsin.

Üst ve Alt z mesafesini daha önceden 0 yapmayı denedim, tabiki de petg ve pla profillerini ayrı olarak ayarladım, destek bölümünde destek filamentinide petg seçmiştim tüm bunlardan sonra tıkanma sorunum benim gördüğüm kadarıyla nozzle yıkama esnasında olduğu yönünde çünkü pla desteği atarken sorun yok daha yüksek ısıda petg destek katmanınıda atarken sorun yok ancak petg destek katmanı attıktan sonra otomatik pla profilindeki petgye göre düşük ısıdaki bir pla yıkaması sonrası tıkanıyor fikrimce nozzleın içinde en son petg destek katmanı attıktan sonra planın düşük ısı değerinden dolayı tam olarak erimemesinden kaynaklanıyor aslında bana lazım olacak tek şey nozzle yıkama esnasındaki ısı değerini ayarlayabileceğim bir ayar ancak varsa da bu ayarıda ben bulamadım. Birden fazla denemelerimden sonra nozzle tıkanıklığı bir denemede oluşmadı ancak seninde gösterdiğin tüm ayarları yaptıktan sonra petg destek katmanının üstüne pla basarken petg destek katmanı kaydı ve bu 2 kere oldu zaten bu sorundan sonra nozzle tekrar tıkandı, düz petgi basmada otomatik petg profilindeki ayarlarda sorun yaşamıyorum gayet düzgün basıyorum neredeyse kusursuz ancak bir türlü destek için kullanamadım
petg yi basması kolay lanse ediliyor ama, petg nazlı bir filament. yavaş basılması gerekiyor. uzmanlaşması da zor.
destek arayüzü olarak kullanırken de destek atılan yüzeyin pürüzsüz çıkması için @HakaN hocamın dediği gibi üst Z mesafesinin sıfır olması gerekiyor ve de top interface space'in de 0 mm olması gerekiyor.
Destek atılacak olan yüzey düz ise yatay eksende, pürüzsüz çıkıyor.
Bende bir heves petg arayüz denedim ama eğimli yüzeylerde petg arayüzü çok efektif bulmadım. Düz yüzeylerde kullanıyorum sadece.
Ben kendi optimum destek ayarımı eğer 0.08mm katman yüksekliğinde basıyorsam ki genelde öyle basıyorum 0.24mm üst z mesafesi bırakıyorum. kozmetik olarak berbat değil. çıkarması da kolay ayrıca.
ben şuan petg konusunda sadece destek konusunda sorun yaşadım çünkü baskı almayı ve figür basmayı seviyorum ancak bunların desteklerini çıkarmak çok zaman alıyor ve sökmesi çok zor biraz bundan kaçmak için çok uğraştım ancak istediğim ayarları bulamadım buna rağmen bazı büyük çaptaki 3d videoları sunan youtuberların sanki çok kolaymış gibi bununla alakalı video çekmeleride beni ayrı bir irite ediyor o farklı konu :D

@Rimuru sorun şu; söylediğinin olmaması lazım. PETG profilini seçme amaçımız o profildeki sıcaklığa geçmesi için. Eğer geçmiyor ise başka bir problem var anlamadım doğrusu

@Rimuru sorun şu; söylediğinin olmaması lazım. PETG profilini seçme amaçımız o profildeki sıcaklığa geçmesi için. Eğer geçmiyor ise başka bir problem var anlamadım doğrusu
geçiyor yani, petgnin basıldığı bölümde petg profiline göre basıyor sorun olan şey planın profilini geçtiğinde nozzle yıkama işlemini petgnin erime derecesinin altında yıkama yapmaya çalışmasından dolayı oluşuyor tıkanma, tıkanmayı bir şekilde halletsek kıvrımlı yüzeyde petg destek katmanı pla yazdırırken kayıyor önümde 2 tane sorun var 1 ini çözsem diğeri fırlıyor 😅

Belki bunun basit bir G-code vardır bilemedim, sana kesin çözüm bulabileceğin bir yöntem söyleyeyim. Bambu Lab için bir problemin içinden çıkmadığın zaman doğrudan Bambu Lab resmi sitesinden destek ekibine mail attığında durumu son mesajında olduğu gibi translater yap gönder. Onların önerisi ne olacak birde onları dinlesek

Dediğiniz çok doğru, aynı sorunu bende yaşadım, beni petg'den soğutmuştu hatta, petg ile bastıktan sonra yazıcı filamenti kesiyor ve ams filamenti geri çıkartıyor extruder'dan, buraya kadar sorun yok ama ardından pla gönderdikten sonra nozzle'daki kalan petg'yi akıtamıyordu. extruder tık tık tık itmeye çalışıyor garibim ama ilerlemiyor. mecbur nozzle'ı çıkartıp elle kalan filamenti temizleyince devam edebiliyordu.

ama artık tecrübelendim, çözdüm o olayı, tecrübelerimi aktarayım size:

öncelikle bende flush sıcaklığının ayarlanabilir olduğunu bilmiyordum. ama ayarlanabiliyormuş XD.
1751545348659.webp
flush temperature eğer ayarlanmadıysa yani "0" ise otomatik olarak filamentin üst sıcaklık değerine yani max sıcaklık sıcaklığına set oluyor.
1751545515308.webp
max sıcaklık değeri generic petg için 270 derece ama yine de kontrol etmek lazım.

Çözüm
Multi Filament Flush kısmı sanırım son güncelleme ile geldi, hatırladığım kadar daha önce yoktu. Evet bu çözüm olabilir.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri