Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İlk başlangıç ...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ersin_168
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ersin_168

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı Kullanıcı
Konular
1
Merhaba,

Bambu Lab H2S model 3D yazıcının siparişini verdim.
Hobi amaçlı ve küçük ölçekli AR-GE çalışmaları kapsamında çeşitli üretimler yapmayı planlıyorum. Uzun yıllardır tasarım ve reklam alanında aktif olarak çalışıyorum.

Ayrıca 5 eksenli ahşap torna, CNC, baskı makineleri ve lazer kesim sistemleri gibi üretim ekipmanlarını aktif biçimde kullanmaktayım. Üç boyutlu tasarım konusunda profesyonel seviyede olmasam da temel düzeyde deneyimim var ve bu alanda kendimi geliştirmeyi hedefliyorum.

Yaklaşık 12 yıl aradan sonra 3D baskı teknolojilerine geri dönüyorum ve bu süre zarfında sistemlerin oldukça geliştiğini görüyorum. Bu nedenle başlangıç aşamasında doğru ekipmanları ve malzemeleri seçmek istiyorum.

Bu kapsamda aşağıdaki konularda önerilerinizi almak isterim:

Başlangıç için hangi ekipmanları ve aksesuarları mutlaka edinmem gerekir?

Filament seçimi konusunda hangi markalar daha kararlı ve temiz sonuç verir? (İlk etapta deneme amaçlı çok sayıda baskı alacağım için ekonomik ve kaliteli bir tercih arıyorum.)

Yedek nozzle, hotend, tabla veya sensör gibi parçalardan hangilerini yedekte bulundurmak mantıklı olur?

Baskı tablası temizliği ve yüzey koruma konusunda nelere dikkat edilmelidir?

Yazıcının bakım aralıkları ve kalibrasyon süreçleri hakkında temel tavsiyeleriniz neler olur?

Ayrıca model dilimleme yazılımı olarak hangi program veya profil ayarlarını önerirsiniz (örneğin Bambu Studio’da H2S için özel ayarlar var mı)?

Isı, nem veya toz gibi ortam koşulları baskı kalitesini ne ölçüde etkiler, buna karşı nasıl bir koruma önerirsiniz? Sizlerin deneyimleri doğrultusunda teşekkürier

Öncelikle hayırlı olsun tekrardan.

Kısa bildiklerimi aktarayım.

1- Bambu Stüdyo Dilimleme Programı PC için / Bambu Handy Telefon Uygulaması senin için yeterli olacak. Bambu Stüdyo PC işlemleri yapacağın yer, Telefon APP ise kontrol etmen ve bası kısa işlemleri yönetmen için yeterli. Başka dilimleme programına gerek yok. Satın aldığın yazıcının mevcut profil ayarları hazır zaten ek ayara ihtiyaç yok.

2- Bir ekipmana ihtiyaçın yok aman aman şu olsun diyeceğimiz.

3- Filament seçimi tamamen tartışmalı bir konu. Ortalama filament fiyatları 600 ₺ diye düşün örnek Porima. Yıllardır kullandığım bir markadır orta segment düşün sorun yaratmaz kolay kolay ama şöyle bir durum var. AMS modüllerde porima filament problem yaratmaya başladı diye duymaktayım. Sipariş öncesi ne filament alırsan al global markalar hariç mutlaka AMS modül ile uyumlu olup olmadığını zor. Bunun dışında tavsiyem ucuz filamentlerden uzak dur. Diğer tavsiyem kaliteli filament hatta global markalar kullanırsan rahat edersin. Polymaker, eSun Creality gibi gibi. Ben son dönemde Polymakerın filamentlerini kullanıyorum artık biraz pahalı ama hakkını veriyor.

4- Baskı tablası için temizlik konusu; Çıplak elle tablaya temas etmediğin sürece problem yaşamazsın. Eldeki nem tablaya geçer ve yapışma problemleri yaşanır. Özellikle yapıştırıcı sprey vs kullanmak bana göre çok ilken bir yöntem. Tabla temizli çok basit; Sıcak su ile durula sünger ile köpürt sonra tekrar sıcak su ile duruladıktan sonra tabla temizliğini yapmış oluyorsun.

5- Yedek parça sadece nozul ihtiyaçın olacak. H2 serisinde içinden yedek nozul cıkıyor mu bilmiyorum çıkma ihtimali var. Nozulu yedek olarak alacağım dersen eğer kit olarak al. Sökmesi takması değiştirmesi kolay olur genel olarak ama kolay kolay ortalama 1 yıl diyelim ihtiyaçın olmayacak.

6- PLA baskılarda yazıcının kapağını kapatmamaya özen göster diyeceğim ama H2 serisinde yeterli havalandırma sistemi var o yüzden ihtiyaçın olmayacak.

7- Bakım kalibrasyon: Bakım olayı diye bir kavram yok aslında. Mil ve dirsek kısımlar yağlanır ama oda uzun süre sonra bende var 1 yıl olacak daha yağlamadım. Sadece borular tozlanırsa eğer bir kuru bez ile üstünden 2,3 ayda bir geç yeter. Filamentleri açıkta çok bırakma; eğer böyle durum olursa ucuzluk pazarından büyük bir plastik kap alırsan açık filamentleri içerisinde tutabilirsin. Bunun dışında AMS pro modülünde zaten ısıtıcı mevcut olacak eğer AMS modülü satın aldıysan, bu yüzden nemli filament sorunun olmayacaktır.

Genel özet bu aslında çok kasmadan direk yazıcı geldiğinde kur çalıştır baskıyı başlat çok detaylara takılma. Çünkü olabildiğinde otomatik basit bir sistem. Bazı olayları yaşadığında çözümleyip deneyim elde edeceksin. Kalibrasyonu zaten kurulumda yapacaksın otomatik, bunun dışında h2 ile ilgili türkçe çok yok ama yabancı videoları izlesen 2,3 tane yeterli kurulum kısmında.

Geri