Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

En az tolerans farkı gösteren filament çeşidi ve marka önerisi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Nengor
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nengor

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba,

Yapacağım proje gereği bastığım parçalar birbirinin içine girerek birleşmesi gerekiyor(Yapboz parçası gibi ancak çok daha büyük parçalar). Dolayısıyla tam olarak modellediğim ölçülerde çıktı almam gerekiyor.

Basıldıktan sonra büzüşme yapmayan ve olabildiğince en az tolerans farkı veren filament çeşidi ve markası önerisine ihtiyacım var.

Merhaba,

Yapacağım proje gereği bastığım parçalar birbirinin içine girerek birleşmesi gerekiyor(Yapboz parçası gibi ancak çok daha büyük parçalar). Dolayısıyla tam olarak modellediğim ölçülerde çıktı almam gerekiyor.

Basıldıktan sonra büzüşme yapmayan ve olabildiğince en az tolerans farkı veren filament çeşidi ve markası önerisine ihtiyacım var.

çok ucuz bir filament kullanmadığın sürece hepsi işini görür. Burada filamentten ziyade bahsettiğin konu için ayarların doğru ise sorun yaşamazsın. Misal X-Y dengeleme veya telafi ayarları.

1750893536884.webp

Ekstra olarak şu kısa videomada göz atabilirsin.

Modellediğim parçaları slicer üzerinden bölmüyorum yani her birini ayrı bir yapboz parçası olarak düşünebiliriz. Bu durumda bahsedilen alandaki değerler ile oynamak faydalı olur mu?

Merhaba,

pla'yı basması çok kolay ama sen "basıldıktan sonra büzüşme yapmayan" dedin. yani bu kullanacağın parçalar ısıya mı maruz kalacak, yoksa parça yük altında ve onu deforme edebilecek kuvvetlere mi maruz kalacak. biraz daha detay verirsen filament türünü belirlemek kolaylaşır.

toleranslar öncelikle nozzle çapına bağlı ve tabii ki yazıcını kabiliyetine. 0.4mm nozzle ile 0.05mm tolerans verebilirsin. hatta sıkı geçme istersen geçireceğin parçayı 0.08mm büyük yaparak çakabilirsin.

istediğin toleranslar ne kadar sıkı yada gevşek, sıkı geçme mi yoksa bu parçaları yapıştıracakmısın. sıkı geçme yaparsan şekil bağıyla parçalar birbirini tutar ve zımba gibi olur ama parçayı çakarken parçanın kırılmaması gerekir, kama kullanarak parçalara sıkı geçme yada toleransı biraz artırıp iyi bir yapıştırıcı ile sağlam bir şekilde yapıştırabilirsin.

Modellediğim parçaları slicer üzerinden bölmüyorum yani her birini ayrı bir yapboz parçası olarak düşünebiliriz. Bu durumda bahsedilen alandaki değerler ile oynamak faydalı olur mu?

@megatronist söylediği ile ekstra olarak öncelikle model tasarımında o ufak tolerans verilmesi lazım. Çoğu filamentlerin verdiği tolerans değeri 0,04mm dir. Benim telafi ayarı ise ekstra ayar o, kullanırsan elbette etkisini görürsün. Hatta 1 tane tolerans testi yap ilk, yazıcının ve kullandığın filamentin tolerans testinde tam olarak oranını kendin gör.

bunun gibi bir sürü deneyeceğin testler var.

maxresdefault.webp
Parça herhangi bir ısıl işleme ya da yük altına maruz kalmayacak ancak örnek görselde gözüktüğü gibi tek bir parça modelleyip daha sonra silikondan kalıbını alıp alçı ile çoğaltımını yapmak istiyorum. Dolayısı ile yüzeyi tam olarak diğer yüzey ile örtüşmez ise örüntü düzgün tamamlanamayacaktır.

Yani baskıdan dolayı oluşabilecek ufak bir sapma örüntüyü bozacağından boşu boşuna kalıbını almış olacağım. Bu da kalıbını aldığım silikonun çöp olması demek. Baskıdan önce gerekli tüm testleri yapıp emin olduktan sonra devam etmek istiyorum.

Umarım açıklayıcı bir şekilde anlatabilmişimdir.

baskıdan kaynaklı hataları azaltmak ve mümkün olan en yakın toleransı yakalamak için karbon filamentler ile çok iyi tolerans ve yüzey kalitesi elde edilebiliyormuş. (!kendim henüz deneyimlemedim ama @HakaN hocamın videosu var, bazı forumlardan ve diğer profesyonellerin dediği üzere!)

Parça ısıl işleme ve yüke maruz kalmayacağı için en ekonomik çeşit PLA filament.

Ayrıca karbon fiber filament kullanmasan bile kalitesini kanıtlamış bir markanın (polymaker ve BASF gibi) filamentini kullanmak da senin işini görebilir.

Ayrıca siz sadece filament özelinde sordunuz ama hatırlatayam yine de: stl dosyasının çözünürlüğü de olabildiğince yüksek olmalı. dış duvar hızı da düşük olmalı.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri