Eco PLA Nedir?
Eco PLA, standart PLA’nın daha çevre dostu ve daha ekonomik versiyonudur. Bu malzemenin en büyük farkı, makarasız (spoolless) şekilde gönderilmesidir. Filament, karton veya plastik makara yerine kompakt bir rulo olarak gelir ve kullanıcı kendi makarasını 3D yazıcıyla basar.Bu sayede hem plastik atığı azalır hem de fiyatı normal PLA çeşitlerinden daha uygun olur.
Ayrıca daha saf bir polimer yapısına sahip olduğu için baskı sırasında temiz erime, düşük koku ve stabil sonuçlar sunar.
Ne İşe Yarar?
Eco PLA, herhangi bir özel işlem gerektirmeden standart PLA’nın yaptığı tüm işlerde kullanılabilir. Hem hobi hem eğitim hem de prototip baskılarında tercih edilir. Baskı kolaylığı ve makarasız yapısı ile hem bütçeye hem çevreye dost bir filamenttir.Nerelerde Kullanılır?
- Maket ve figür üretimi
- Hobi projeleri
- Eğitim ortamlarında baskı
- Ev içi küçük aparatlar
- Dekoratif baskılar
- Hafif prototipler
- Daha ekonomik baskı ihtiyacı olan projeler
Teknik Yapısı ve Malzeme Özellikleri
Eco PLA, bitkisel kaynaklardan elde edilen PLA polimerinin daha saf ve daha düşük katkılı halidir.Teknik özellikler:
- Baskı sıcaklığı: 195–215°C
- Tabla sıcaklığı: 50–60°C
- Yüzey kalitesi: Yüksek
- Erime davranışı: Stabil
- Koku: Çok düşük
- Warping: Minimal
- Makara türü: Kullanıcı tarafından 3D olarak basılır
- Fiyat: Standart PLA’dan daha ekonomik
Kullanım Sıklığı
Eco PLA, özellikle çok baskı alan hobi kullanıcıları, eğitim kurumları, bütçe dostu filament arayanlar ve çevre duyarlılığı olan kullanıcılar arasında oldukça yaygındır.Makarasız yapısı sayesinde depolaması kolaydır ve atık plastik üretmez.
Sağlık Açısından Bilgiler
Eco PLA en güvenli filament sınıflarından biridir.- Koku yaymaz
- Zararlı gaz salınımı çok düşüktür
- Ev ve sınıf ortamında rahatça baskı alınabilir
Gıdaya Uygunluk Bilgisi
Eco PLA, doğal içerikli bir polimer olmasına rağmen gıda temasına uygun değildir.Boyar maddeler, katkı maddeleri ve baskı yüzeyindeki mikro boşluklar nedeniyle gıda güvenliği sağlanamaz.