Projeniz için doğru filament’i seçebilmek için ihtiyaçlarınızı bilmeniz gerekir. Neyse ki, bu kullanışlı filament rehberimiz size yardımcı olacak:
Aşağıda malzemelerin genel kullanım alanları yer almaktadır:
Aşağıda malzemelerin genel kullanım alanları yer almaktadır:
- Standart PLA: Düşük maliyetli prototipleme ve darbe veya ısı direncinin kritik olmadığı oyuncak gibi uygulamalar için idealdir. Yüksek sertlik ve dayanım gerektiren projeler için de mükemmel bir seçenektir.
- PLA Pro ya da PLA+: Standart PLA kadar serttir ancak geliştirilmiş darbe direncine sahiptir. Isı direnci düşük olmakla birlikte, baskı kolaylığı ve uygun maliyeti sayesinde ısı direncinin öncelikli olmadığı geniş bir uygulama yelpazesi için mükemmeldir.
- PETG: Standarta göre daha iyi ısı direncine sahip, kimyasal olarak dayanıklı bir malzemedir. Ucuzdur ve baskısı kolaydır ancak yüksek darbe direnci gerektiren uygulamalar için en iyi seçenek değildir.
- ABS: Yaklaşık 100°C’ye kadar yüksek ısı direnci ve uygun maliyeti ile bilinir. LEGO üretiminde kullanılan malzemedir. ABS baskısı için bükülme veya kat ayrılmayı önlemek adına kapalı bir yazıcı ortamı gereklidir. Makul mekanik özellikler ve iyi ısı direnci sunan çok yönlü bir malzemedir.
- ASA: ABS ile benzer mekanik özelliklere, baskı zorluğuna ve ısı direncine sahiptir ancak UV direnci avantajıyla açık hava uygulamaları için mükemmeldir.
- TPU: Farklı Shore sertlik derecelerinde esnek bir malzemedir; daha düşük sertlik dereceleri daha fazla esneklik sunar. TPU genellikle doğrudan sürüşlü ekstrüder ve daha düşük baskı hızları gerektirir.
- PA (Naylon): Yüksek dayanım, darbe direnci ve iyi ısı direnci ile bilinen geniş bir malzeme kategorisidir. Naylonlar, özel formülasyonlar kullanılmadıkça baskı sırasında bükülmeye yatkındır. Ayrıca yüksek higroskopik özellikleri nedeniyle, baskı kalitesini korumak için filament kurutucuda saklanmalıdır.
- PC (Polikarbonat): Mükemmel ısı direncine ve bazı formülasyonlarda üstün dayanım özelliklerine sahiptir. Ancak, 90°C gibi yüksek ortam sıcaklıkları gerektiren yazıcı bölmesi olmadan baskı yapmak zordur; küçük baskılar aktif ısı olmadan başarılı olabilir, ancak daha büyük veya yoğun baskılar çatlamayı önlemek için yüksek sıcaklık gerektirir.
- PP (Polipropilen): Hafif, yüksek dayanım, esneklik, aşınma ve kimyasal dirence sahip bir malzemedir. Ana zorluk yapışma olup, baskı tablasına güvenilir şekilde yapışmasını sağlamak çok güç olabilir.
- PPS (Polifenilen Sülfid): Olağanüstü ısı ve kimyasal dirence sahip yüksek performanslı bir malzemedir. Karbon fiber takviyeli olmadıkça baskısı zor olabilir. Ayrıca alev geciktirici özelliğe sahip olup, sertlik ve dayanıklılık gerektiren endüstriyel uygulamalar için idealdir.