Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Baskıda Renk Kayması Hk.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Tlhsbt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Açmış olduğunuz konu içeriği çözülmüş ise lütfen bunu işaretleyin
🔹 Yazıcı Marka Model
Bambu Lab A1 Combo
🔹 Kullanılan Filament
Valment+Beta
🔹 Nozul
  1. 0.4 mm
🔹 Dilimleme Programı
Bambu Studyo

Tlhsbt

Kayıtlı Kullanıcı
Kayıtlı Kullanıcı
Konular
9
Merhaba,

3 adet fotoğraf ekledim 1 i basmak istediğim düzgün hali diğer ikiside benim baskılarkm birisinde prime kulesi aktif diğerinde aktif değil fakat kırmızı renk ile beyaz denk birbirine dağılıyor. Kırmızı renk Beta PLA+ filament, beyaz ise Valment filamente ait. Böyle bir karışıklık geldi mi hiç başınıza ? Nasıl çözebilirim ? Teşekkür ederim

Ekli dosyalar

• IMG_1948.webp
    IMG_1948.webp
    27.5 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_1944.webp
    IMG_1944.webp
    76.3 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_1945.webp
    IMG_1945.webp
    65.8 KB · Görüntüleme: 10

Çözüldü Baskıda Renk Kayması Hk.

İkinizede değerli bilgileniriz için teşekkür ederim dediğiniz gibi flush volime artırma ile çözdüm çok teşekkür ederim.
Sunucuda değişiklik oldu bu yüzden 1,2 saat geriye gittik verilerde bu yüzden mesaj yazmıştım kuleyi aktif et daha sağlıklı olur diye.

Sizde aktif ettim 2.ci baskıdaki fark olmadı diye cevap vermiştiniz. Konuya not düşeyim bunu.

Şimdi benim yaşadığım bir konu değil ve bununla ilgili çok fazla bir kaynak bulamadım ama şöyle bir bilgi buldum ekliyorum belki yardımcı olur.

Muhtemel Nedenler:​

Filament geçişi sırasında yeterli temizleme yapılmaması (Prime Tower / Wipe Tower yetersizliği)
Prime kule aktif değilse veya yeterince yüksek değilse, önceki renkten kalan plastik yeni renge karışıyor.
  1. Filament sıcaklık farkı ve akış özellikleri (Flow Mismatch)
    Her marka filamentin viskozitesi, akış oranı (flow rate) ve renk pigment yoğunluğu farklıdır. Bu da karışımı artırır.
  2. Hotend içi renk kalıntısı (Color Ghosting)
    Renk geçişinden sonra nozul içinde bir miktar filament kalabilir ve sonraki katmanlarda gölge şeklinde çıkabilir.

Çözüm Önerileri:

1. Prime Tower’ı Aktif Et ve Boyutunu Artır (En az 25–30 mm yap)
    • Bambu Studio’da “Prime Tower” → Enable açık olmalı.
    • Genişliğini biraz artırarak (örneğin 20 → 30 mm) daha fazla temizleme yapılmasını sağla.
  2. Filamentler için Doğru Profilleri Kullan
    • Beta PLA+ ve Valment PLA için ayrı filament profilleri oluştur.
    • Flow Ratio’yu her biri için kalibre et (örnek: Beta 0.98, Valment 1.02 gibi).
  3. Hotend Purge Uzunluğunu Artır
    • “Filament change purge length” değerini artır (örneğin 60 mm yerine 100 mm).
  4. Aynı Marka / Seri Filament Kullan (Mümkünse)
    • Farklı markalar karışınca ısı ve akış farkı nedeniyle geçişler daha kirli olur.
  5. Sıcaklık Uyumu
    • Beyaz Valment filamentin önerilen sıcaklığı düşükse, kırmızı Beta PLA+’nın sıcaklığını biraz düşür (örneğin 215 → 205 °C).

Farkettiyseniz sadece siyah rengin dahil olduğu katmanlarda kayma var, diğerlerinde sorun yok. Bunun sebebi doğrudan siyah filamentin kendisi.

kısaca çözüm olarak:
1- ya siyah filamenti değiştirin ve bir daha siyah renk içeren renkli baskılarda kullanmayın.
2- ya da flush volume artırın yani renk değişimi esnasındaki nozzle içindeki eski filamentin tamamen çıkması için gerekli olan miktarı artırın.

İkinizede değerli bilgileniriz için teşekkür ederim dediğiniz gibi flush volime artırma ile çözdüm çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• IMG-20251113-WA0172.webp
    IMG-20251113-WA0172.webp
    45 KB · Görüntüleme: 3
Çözüm
Geri